Pedasa Antik Kenti
Bodrum Pedasa Antik Kenti

Ülkemiz toprakları çok köklü, çok zengin kültürlere ev sahipliği yapıyor. Özellikle Ege ve Akdeniz kıyıları tam bir cennet. Neredeyse her ilçede 1000-2000 yıllık kültürlerin izlerine rastlamak mümkün. Kimisi artık pek bir şey vaat etmiyor, kimisi ise keşfedilmeyi bekleyen yeni eserler sunuyor. Bodrum’da bulunan Pedasa Antik Kenti de günümüze gayet güzel korunarak gelmiş ve geçmişe ışık tutan bir anıt niteliğinde adeta. Üstelik Bodrum’un merkezine sadece 4 kilometre mesafede bulunuyor. Yani bu kadar yakın olup da gitmemek inanın olmaz. Gelin Pedasa Antik Kenti hakkında küçük bilgiler verip size yardımcı olmaya çalışalım.

Bu yazılar da hoşunuza gidibelir:

Bodrum Gezilecek Yerler

Bodrum Yel Değirmenleri

Pedasa Antik Kenti

Pedasa Antik Kenti yaklaşık 3500 yıllık bir kent ve Lelegler tarafından kurulmuş. Antik kent içerisinde tapınaklar, taş mezarlar, saray kalıntıları, kuleler, çiftlik binaları, nekropol, akrapol gibi onlarca tarihi yapı bulunuyor. Bunların bir kısmı harap olmuşken bir kısmı günümüze oldukça iyi durumda gelmiştir. Özellikle kentte bulunan Athena Tapınağı Bodrum Yarımadasında yapılan ilk tapınak olma özelliğine sahip.

2007 yılında Bodrum Belediyesinin başlatmış olduğu arkeolojik kazılar neticesinde her gün yeni bilgiler elde ediliyor ve bölge turizme daha yoğun bir biçimde kazandırılmaya çalışılıyor.

Pedasa Kenti Bodrum

Kimdir Bu Lelegler?

Lelegler, antik çağda Bodrum yarımadasına yerleşen medeniyetlerden biri. Başka bir Bodrumlu olan Heredot’un aktardığına göre Lelegler iyi birer savaşçı ve taş ustası imişler. Özellikle harç ve kireç kullanmadan yaptıkları yapılar günümüze kadar gelmeyi başarmış. Taşları kesip üst üste yığarak yapılar oluşturmuşlar. Bu da binaları daha sağlam hale getirmiş.

Bir diğer tarihçi Strabon’un aktardığına göre Truva savaşında Troyalıların yanında yer alan Lelegler, savaşın kaybedilmesinden sonra Bodrum yarımadasına yerleşmişlerdir. Bunun tarihi de milattan önce yaklaşık 1100 yılları civarı.

Lelegler Bodrum’un dağlık bölgelerine yerleşirken Yunanistan’dan göç eden Dorlar ise sahil kesimlerine yerleşmişlerdir.

Pedasa Antik Kenti Nerede?

Pedasa antik kenti bugünkü Konacık Mahallesi Gökçeler Mevkii’nde yer alır. Kent Halikarnassos Yarımadası’nın en önemli Leleg yerleşimini oluşturmaktadır. Pedasa Antik kenti Gökçeler mevkiinden başlar Kuzeyde Torba’ya kadar devam eder. Yani aslında küçük bir yerleşim yeri değil oldukça geniş bir alana yayılmışlardır. Aşağıya harita olarak da konumunu bırakıyoruz. Yalnız bir noktadan sonra araç ile gidilemiyor. Mecbur yaya olarak devam edeceksiniz.

Pedasa Antik Kenti Kazı Çalışmaları

Pedasa Antik Kenti için yapılan ilk kazılar taa 100 yıl öncesine dayanıyor aslında. 1919-1921 yılında İtalyan arkeologlar tarafından başlatılan kazı çalışmalarının sonucu hakkında bilgimiz maalesef yok. Kurtuluş Savaşının devam ediyor olması da bunda önemli etkenlerden biri.

Ardından 1999 yılında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanlığı kent üzerinde yüzey çalışmalarına başlamış. 2006 yılında Bakanlar Kurulu da onay verince arkeolojik kazılara başlanmış. Bu tarihten beri sürekli önemli bir sır aydınlanıyor, yeni keşifler yapılıyor.

Bodrum Leleg Yolu

Fethiye’den başlayıp Antalya’ya kadar uzanan yaklaşık 500 kilometrelik Likya yolunu birçok kişi bilir. Leleg Yolu da Likya Yolu gibi turizme kazandırıldı ve şu anda 183 kilometrelik bir yürüyüş parkuru oluşturuldu. Bu parkur boyunca birbirinden güzel manzaralar sizleri bekliyor. Kamp ve yürüyüş yapmayı sevenler için güzel bir alternatif rota olduğu konusunda şüphe yok.

Bu arada Bodrum Leleg Yolu toplamda 19 parkurdan oluşuyor. Bunların toplamı 183 kilometre. En uzun iki parkur ise Ana Leleg yolu ve köyler arası diğer yollar.

Bodrum Leleg Yolu

Sizler de bu yaz Bodrum’da hem denizin, hem de tarihin tadını çıkarmak isterseniz Bodrum Pedasa Kentine mutlaka uğramalısınız. Umarız belediyenin ve bakanlığın çalışmaları hızlanır ve Pedasa Kentinin tuzime açılması daha da hızlanır. Şimdiden herkese iyi tatiller.

Yorumlar

Bir cevap yazın